Monday, 22 December 2014

FAQ : Bio Seleza

Hi.

10 Frequently Ask Question ( FAQ) about Bio Seleza . Maklumlah, banyak betul pertanyaan dari uols yang nak tahu lebih lanjut tentang produk nie. Jom kita baca dan fahamkan dengan lebih teliti tentang Bio Seleza nie..

1. Kenapa Bio Seleza mahal berbanding dengan tuala wanita jenama biasa di pasaraya?
Of course berbeza, umpama kita buat baju dengan kain cotton vs chiffon, dah tentu lain harga sebab material yang berbeza. Bio Seleza di perbuat dari cotton & mempunyai fungsi tertentu. Tuala wanita Bio Seleza satu-satunya tuala wanita dengan teknologi Bio Velocity (teknologi from Korea).
Manakala tuala wanita biasa daripada recycle paper & tak ada fungsi tertentu. Kalau tengah heavy flow, selalu je bocor sebab tak menyerap dengan baik.
Selain itu, tuala wanita Bio Seleza terdiri daripada 9 lapisan. Jika tuala wanita biasa mostly hanya 3-4 lapisan sahaja. Dari sini boleh nampak kualiti tuala wanita tersebut.
Bayangkan 1 box Bio Seleza boleh tahan 2-3 bulan & benefit yang kita dapat, memang berbaloi dengan harga. Therefore, usah berkira dengan harga coz nilai rahim kita lagi tinggi sebab memang tak boleh di tukar ganti.

2. Kenapa tuala wanita punca barah pangkal rahim?
Kebanyakan tuala wanita di pasaran di perbuat daripada recycle paper & akan melalui proses bleaching. Proses ini akan menghasilkan dioxin. Dioxin ini akan kekal di dalam recycle paper yang di gunakan sebagai bahan penyerap utama bagi kebanyakan jenama tuala wanita di pasaran. Dioxin bukan sahaja mengganggu hormon wanita, malah merosakan imunisasi badan & boleh menyebabkan kanser.


3. Tuala wanita Bio Seleza mengandungi gel, selamat ke?
Gel yang terdapat di dalam Bio Seleza bertindak sebagai agen penyerap utama. Gel ini di import dari Jepun dengan high quality SAP molekul penyerap. Gel ini setanding dengan kualiti lampin bayi & diluluskan oleh WHO. Kalau tak selamat dah tentu kita tak pakaikan baby kita pampers & WHO tak akan luluskan
For your information, gel ini di perbuat daripada tumbuhan. Jangan uolss tanya pokok apa, dah tentu rahsia pengilang.

4.Siapa yang sesuai untuk guna tuala wanita Bio Seleza?
Sesiapa pun boleh pakai Bio Seleza ni. As long as selama ni pakai tuala wanita or pantyliners, memang di sarankan bertukar ke Bio Seleza.
Yang ada period, boleh pakai Bio Seleza Day Safe or Night Safe. Bayangkan seawal umur 10 tahun perempuan dah mula datang period. Selain period, perempuan juga biasanya memakai pantyliners untuk mengelakkan kesan chemical / bakteria di seluar dalam. Ada juga yang pakai pantyliners sebab masalah keputihan or nak elak kotor. Bio Seleza juga sesuai untuk perempuan yang ada masalah jangkitan kuman di miss V...
Untuk yang sudah putus haid, kebanyakan wanita mengalami masalah pundi kencing lemah yang menyebabkan sukar untuk mengawal air kencing. Jadi golongan ini juga sangat sesuai memakai Bio Seleza.

6. Bagaimana Bio Seleza boleh membantu masalah wanita seperti keputihan, infection, period yang tidak teratur etc?
Bio Seleza bukan hanya tuala wanita yang hanya menyerap period. Malah mempunyai teras hijau di atas permukaan pad Bio Seleza. Teras hijau ini mempunyai 4 fungsi.
4 fungsi tersebut ialah:


- Bio Velocity
- Far Infra Red
- Ion Negatif
- Nano Perak

Jadi fungsi-fungsi di atas membantu masalah yang berkaitan dengan peredaran darah, kuman, bakteria, hormon dan juga tenaga. Alhamdulillah biarpun baru 2 bulan di pasaran, banyak testimoni dari client.
Especially yang ada masalah keputihan, period pain yang melampau, period yang tak teratur (ada yang 4 bulan tak datang period sebelum ini) dan banyak lagi. Kalau berkesan untuk mereka & me myself, why not uolss kan.

7. Kalau ada masalah seperti infection, period tak teratur, senggugut berapa lama boleh nampak perbezaan?
Setiap orang masalah berbeza. Jadi penerimaan juga depends on individual. Tapi based on my experience & feedback from clients, kalau masalah infection pakai pantyliners if teruk pakai day safe terus. Immediate tak rasa gatal & dalam 2 hari dah hilang. Sama dengan masalah keputihan.
Kalau period pain pula mostly clients boleh rasa terus. Memang berbeza kalau waktu period pakai tuala wanita biasa. Apepun teruskan pakai dengan konsisten & jika ada sebarang soalan, boleh contact me or agent uolss .Di samping pakai Bio Seleza, uolss boleh buat further check up with doctor.

8. Kenapa pemilihan tuala wanita sangat penting?
Sebab tuala wanita berkait rapat dengan period. Period melambangkan kesihatan wanita. Kalau tak pilih tuala wanita yang betul boleh menyebabkan masalah wanita yang lain seperti keputihan, period yang tidak lancar & sebagainya. Ini juga akan mempengaruhi period kita.
Selain itu, tuala wanita sangat rapat dengan Miss V kita yang akan menyerap apa sahaja, termasuk bahan kimia. Jadi sangat penting untuk kita memilih tuala wanita yang selamat untuk jangka masa panjang.

9. Orang yang mengandung boleh pakai tuala wanita Bio Seleza ke?
Boleh. Masa mengandung boleh pakai pantyliners untuk mengelakkan kesan kimia yang terdapat pada seluar dalam dari di serap oleh miss V. Zaman sekarang seluar dalam pun mostly basuh dengan mesin basuh. Jadi dah tentu bilasan tak berapa bersih & boleh meninggalkan kesan sabun pada seluar dalam. Di tambah pula kalau di KL ni mostly tinggal di condo or apartment. Dry area memang tak kena matahari lansung. Jadi bakteria boleh membiak compare jemuran yang ada direct sunlight.

10. Bagaimana nak mencuci tuala wanita Bio Seleza?
Sebagai orang Islam penting untuk membasuh tuala wanita sebelum di buang. Boleh follow contoh seperti di dalam gambar di bawah.


Refer kepada bah 2, untuk mudahkan gel di dalam Bio Seleza jatuh, hanya perlu lalukan air (gunakan hose pipe) untuk menolak gel turun. Then cuci bahagian luar seperti biasa sebelum di buang. Sangat mudah. Compare dengan tuala wanita biasa yang perlu di basuh lebih lama.
Jangan risau takut tandas tersumbat, sebab gel Bio Seleza biodegradable. Make sure kita hanya buang gel, bukan lapisan luar.

Nak tahu lebih lanjut? Contact me for details.





Thursday, 4 December 2014

Ejekan Dan Keyakinan Diri

Hi.

Kalau awak pernah kena macam ni, baca  lah :)

Pernah tak kena ejek dengan kawan secara berlebihan sampai rasa macam takde keyakinan diri?
Sampai nak jumpa orang pon rasa 'ah, malasnya..' 'ah, malunya...' Sebab asyik teringat apa yang kawan-kawan ejek. Ejek sekadar bergurau takpe tapi kalau ejekan bergurau pon di ulang doploh empat kali, kau rasa ia masih bergurau? (senyum senget) Ejekan yang betubi-tubi adalah satu penghinaan. Macam " eh, kau ni gemuk la, eh kau ni hitam la, pakai apa pon tak cantik kot.." Lepas tu, " eh, gurau je la.." Jangan ambil serius apa yang aku cakap tadi.. Lepas tu asyik ulang benda yang sama and ada je benda yang nak condemmm..hurm..

Pernah je kena dulu sampai kan dah tak nak jadi diri sendiri.. Mungkin dorang anggap benda tu tak serius kot tapi bila almost everyday kena condem, kita tentu lah rasa "tak bestnya jadi diri ini :( " Lalu sorok diri dalam rumah sebab malu nak jumpa orang sebab dah ugly dek penangan ejekan-ejekan tu..

Dulu selalu kena. Kurus kering sangat. Cengkeding. Macam papan berjalan lah. Macam kayu lah. Kerempeng lah. Kening tak lawa lah. Bibir kecik lah. Jerawat banyak lah. Bulu mata macam gajah lah. Ada je yang tak kena. Mula-mula rasa cool je tapi kalau selalu je kena, serap dalam jiwa pulak benda-benda tu. Langsung hilang keyakinan diri dan taknak jumpa orang. Fikir nak buat plastic surgery pon ada.

Tapi......kalau orang badan gempal pon kena ejek jugak kan? Mulut orang memang tak boleh nak tutup dan nampak kekurangan orang je. Tak kira macamana pon bentuk kita, kalau orang yang jenis berperangai suka merendahkan orang lain, dia tidak akan berhenti bercakap. Bukan sahaja dari segi phyisical, pakaian, cara berjalan semua di condemn nya.. So, banyak sebab kenapa kita tak perlu hirau pun ejekan-ejekan begitu.

1) Allah yang cipta kita. Maknanya dia kutuk ciptaan Allah.

2) Bukan dia yang bagi kita makan pon. Mak ayah kita yang bela kita dari kecik.

3) Mungkin dia takde apa yang kita ada. So maybe dia guna cara begitu untuk rendahkan kita.

4) Anggap sahaja dia teringin nak jadi juri atau pengkritik. So dia jadikan kita model untuk di kritik. hewhew

5) Words can't kill us :)


Happy reading and have a nice days :)






Tuesday, 2 December 2014

Habbatus Sauda / Black Seed Oil






APA ITU HABBATUS SAUDA?

Habbatus sauda adalah sejenis tumbuhan yang tumbuh di kawasan timur tengah dan Mediterranean. Biji-bijinya berwarna putih dan akan bertukar hitam bila matang. Nama saintifiknya adalah NIGELLA SATIVA. Ia juga dikenali dengan nama Habbatus Sauda (Arab), Kalounji (India), Black Cumin (Inggeris), Jintan Hitam (Melayu) serta banyak lagi.

KANDUNGAN:
  • Lebih 100 komponen
  • Kaya dengan asid lemak tak tepu
  • 35% minyak, 21% protin, 38% karbohidrat.
  • Lebih dari 50% minyaknya adalah asid lemak penting.
  • Asid linolik dan asid linolenik gamma membantu membentuk Prostaglandin E1 yang membantu badan untuk menghentikan jangkitan dan menyeimbangkan system imunisasi badan dan meregulasi reaksi alahan.
  • Asid linolenik gamma juga membantu mengstabilkan membran sel.
  • Volatile oil Nigellone dan thymochinon yang bertanggungjawab kepada anti histamine, anti oksida, anti jangkitan dan kesan pengembangan saluran pernafasan (broncho dialating effect)
Amalan mengambil habbatus sauda secara berterusan menyebabkan kesihatan yang berpanjangan.


ANTARA KEBAIKANNYA IALAH :
  • MEMBERI TENAGA - keletihan, sakit-sakit badan, mudah mengantuk
  • MENINGKATKAN IMUNISASI – mengelakkan dari jangkitan penyakit, meningkatkan sel pembunuh penyakit, sesuai untuk pengidap AIDS, pesakit kanser, penyakit berkenaan ketahanan badan, membantu melawan penyakit
  • ANTI INFLAMASI – mengurangkan bengkak dan radang, sesuai untuk pesakit asma (radang paru-paru), sakit kuliteczema (radang kulit) dan arthritis (bengkak sendi)
  • SALURAN PERNAFASAN – melegakan saluran pernafasan yang membengkak (lihat Anti Inflamasi),
  • ANTI HISTAMIN – mencegah cetusan histamine (punca alahan) dalam badan, sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan kepada makanan (makanan laut dsb) dan debunga, juga asma
  • ANTI BAKTERIA – mengelakkan dari jangkitan E-coli, V cholera dan shigella, mengubati cirit birit, sesuai untuk kesihatan dalam perut dan usus, mengatasi masalah bau mulut, tonsil
  • ANTI ARTHRITIS – lihat Anti Inflamasi
  • PENYAKIT WANITA – membetulkan putaran haid, memperbanyak air susu ibu, meningkatkan tenaga, meningkatkan kesuburan
  • SALURAN PERKUMUHAN – merawat jangkitan pundi kencing, melawaskan perkumuhan
  • ANTI PARASIT - membunuh cacing dalam perut, juga sesuai untuk kanak-kanak (lebih dari 5 tahun)
  • MENINGKATKAN DAYA INGATAN – mempunyai asid omega 6 dan asid omega 3 yang baik untuk otak dan kecerdasan
  • MERAWAT TENAGA BATIN – impotensi, meningkatkan tenaga seksual (untuk lelaki dan wanita)
  • MENGECUTKAN KETUMBUHAN (ANTI –TUMOR) –sesuai untuk mereka yang mempunyai ketumbuhan, kanser, tumor dan lain-lain.
  • MENGAWAL KOLESTROL DAN KADAR GULA

Cadangan Penggunaan:
1 biji setiap pagi & malam







Monday, 1 December 2014

Senarai Agent Tamar Cocoa


Alhamdulillah. Alhamdulillah. Alhamdulillah.

Segala puji bagi Allah.

Tak ku sangka tak ku duga.. Keputusan 4 bulan lalu dapat mengubah sedikit demi sedikit bisnes saya yang kedua iaitu Tamar Cocoa. Dari asal hanya membeli sekadar untuk minum seisi keluarga serta nak sharing dengan sanak saudara dan rakan terdekat, kini dah jadi rutin harian.. 

Betul kata orang, 'tak kenal maka tak cinta'.. Bisnes ni terbuka kepada semua golongan yang muda ataupun tua.. Dan yang beragama islam sahaja.. Tapi kalau cina atau pon india yang nak beli minum boleh.. Kecuali daftar jadi ahli sahaja.. Sebab saya pernah dengar stokis cerita, ada seorang warga cina mohon untuk menjadi ahli dan membeli borong (barangkali ada kedai sendiri @ tokey supermarket).. Namun, tuan CEO tak benarkan kerana jika mereka yang borong, last sekali siapa pelanggan yang paling ramai membeli? Bukankah saudara islam kita juga? :) Begitu prihatin dan sayangnya tuan CEO kepada kita.. Demi menyeru semua orang islam bijak berniaga dan ambil peluang :)

Soalan lazim yang saya selalu terima, Tamar Cocoa takde jual di supermarket ke? Tentulah tidak.. Hanya di stokis-stokis tersenarai, agent-agent sah & juga kedai-kedai runcit/kiosk yang tertentu sahaja.. 

Jadi mereka yang mempunyai kedai/kiosk kecantikan ke, berminat nak jadi ahli, boleh register dengan saya ataupun agent-agent saya di bawah.

Jom order Tamar Cocoa bersama agent-agent kami..
Anda boleh dapatkan Tamar Cocoa berhampiran anda.

Kedah (Sungai Petani/Kulim)
  • Fiza - 012.4219244
  • Farah Eliana - 017.4962315
  • Fairuzliza - 012.4386540
  • Noor Azita - 017.4951127
  • Kak Ilah - 012.5348150 (Perda)
  • Gee -019.2072614
  • Hayati Romlie - 014.9454901
  • Asikin - 018.4041734
  • Asniza Ali Amran - 013.4574560
  • Ana - 017.4663393
  • Zamzila - 012.4602565 (Kulim)
  • Shahira Azmi - 012.4460181 (Langkawi)
  • Nor Adibah - 012.4229045 (Kulim)
  • Madihah Othman - 012.2751108
  • Nooraihan Khalid - 010.7925190
  • Noraini Nordin - 017.5515721

Perlis

  • Shahida Ismail - 017-3825152

Perak 
  • Farah Eliana -  017.4962315 (Batu Kurau/Taiping)
  • Rosnah - 019.5132765 (Batu Kurau/Taiping)
  • Ruhaiza - 019.3131801 (Slim River)
  • Hidayah - 011.32044329 (Nibong Tebal)
  • Faliha - 012.5889608 (Ipoh)

Pulau Pinang
  • Ainna Najwa - 012.5922602 (Seberang Perai)
  • Zulfadzli - 012.5288784 (Permatang Pauh/Perda)
  • Hamidah -  019.5252461
  • Syikin - 017.5297594
  • Khairunnisa Abu Bakar - 017.3562807
  • Che Hasmaliza - 014.2257284

Selangor/Kuala Lumpur
  • Soliha - 017.2034095
  • Noor Aida - 017.6430926 ( Setiawangsa )
  • Hidayu - 019.3326685
  • Liyana - 012.6289984 (Banting)
  • Hayati -  013.3711427 (Damansara)
  • Azlien - 012.2301938 (Shah Alam)
  • Ct Wazni - 019.2978417 (Batu Caves/Selayang)
  • Marjiana Sani - 013.2545206 (Rawang)
  • Nisa Asilah - 013.3935220 (Wilayah Persekutuan)
  • Nurul Huda - 017.3849045 (Wilayah Persekutuan)
  • Siti Suhana - 011.26438515

Johor
  • Aida - 013.7042456 ( Batu Pahat )


Melaka
  • Azida - 019.7360806 

Pahang

  • Haslinda - 019.3741633


Sarawak
  • Nur Hartini - 014.58914744

Terengganu
  • Mariana - 012.5889608

Kelantan
  • Amalina - 013.4839330

Seremban
  • Nurul Hiza - 012.2540616