Thursday, 13 September 2012

Inspirasi & Motivasi | Kenapa buat bisnes nih?

Malam semalam masa tengah edit gambar Majlis Anugerah SM/SSM 2012 tetiba hati rasa sebak, sayu dan pilu.. Terfikir sejenak.. Kenapa aku buat semua ni? Kenapa aku buat bisnes nih? Perlu ke aku buat semua nih? hmmmm... kenapa?

Sebenarnya, Jat bukanlah datang dari keluarga yang senang.. Abah seorang pencen askar dan mak pulak jual kuih.. So sekarang jana pendapatan family hanya bergantung pada jualan kuih & pencen abah.. And sekarang mak abah masih menyara adik bongsu sekolah.. Memang la sekarang dorang masih sihat dan mampu nak buat keje tapi macammana satu hari nanti dorang sakit dan tak mampu nak buat semua tu... Sebagai anak, Jat la kena bertanggungjawab semua tu.. So bermula dari sekarang Jat kena fikir masa depan yang kita tak tahu apa akan terjadi.. 


Jat ada 5 orang adik beradik.. Jat anak ke 3, ada 2 orang kakak, sorang adik perempuan dan sorang adik lelaki.. Dari kecik memang kami dah di didik dengan hidup secara bersederhana... Makna kata tak miskin tak kaya... Dulu2 memang rasa sebak sebab bila tengok orang lain nak apa je semua dapat.. Tapi Jat, nak ke supermarket pon, abah cakap kumpul duit sendiri, nak beli apa nanti beli..  Ingat lagi masa raya, dulu-dulu kan pakai kad raya.. Mintak mak duit nak beli kad, mak cakap kena guna duit sendiri.. Sanggup simpan sebab nak bagi kad raya kat kawan-kawan... Dulu, Nak beli aiskrim 50sen, takut nak mintak kat mak duit.. Pastu, Jat and sorang membe nih, kami janji sama-sama kumpul duit sehari sekupang.. Hari Rabu boleh la beli aiskrim.. Sebab hari Rabu kan ada kokorikulum.. So memang kena bersusah dahulu sebelum nak dapat apa-apa pon.. Tapi seronok taw !


Then masa dulu-dulu nak amek lesen pon kena guna duit sendiri ( sekarang pon sama)... Kadang-kadang terbit di hati kenapa orang lain, family sponsor.. Seronok ja tengok dorang.. Nak apa, main order2 je, confirm dapat.. Tapi rupanya ada hikmah disebalik semua tu.. Jat dapat belajar apa itu kesusahan.. Jat dapat belajar apa itu pengorbanan.. Jat dapat belajar apa itu berdikari..  Jat dapat belajar apa itu usaha.. Jat dapat belajar apa itu harapan.. Jat dapat belajar apa itu putus asa..

Now, bila dah semakin membesar, Jat nak balas jasa mak abah sementara dorg masih hidup.. Nak ganti balik pengorbanan yang mak abah dah korbankan selama ni dari segi masa, wang dan semuanya.. Bukan senang nak membesarkan anak-anak dari kecil hinggalah dewasa.. So Jat rasa selagi Jat mampu dan masih muda, Jat usaha sungguh-sungguh untuk dapat capai impian.. If nak harapkan gaji yang keje sekarang, seriously memang tak cukup... Pepatah ada mengatakan ukurlah baju badan sendiri tapi dengan dunia harini mampukah kita ikut je??


Kenapa Jat buat biz Premium Beautiful?

Sebab tanggungjawab.. Yes ! Tanggungjawab kepada diri sendiri, tanggungjawab kepada family, tanggungjawab kepada mak abah, tanggungjawab kepada masa depan... Memang Jat tak minat mula2 buat biz nih.. Kalau nak ikut minat, memang tak kemana kita.. Korang keje sekarang atas dasar minat ke? Atau atas rasa tanggungjawab? Mula-mula rasa susah, acane kalo produk tak ley jual, macam2 yg Jat fikir... Tapi ternyata semuanya salah... Dah buat serius seronok, mudah... 

Dulu Jat bila waktu lapang suka lepak2, keluar jalan2, so banyak masa terbuang dengan aktiviti tak berfaedah.. Dah la masa habes macam tu je, duit pon habis camtu je... Hujung bulan je STRESSS !! Then, Yong ( ex schoolmate ) yang ajak Jat buat biz nih.. Jat mintak pendapat family, alhamdulillah family support dari belakang.. Mak cakap kalau rasa boleh buat, just go on.. Syukur dapat family yang understanding...
So Jat nak buktikan pada family yang Jat mampu berjaya... YEAY !!!!



Sumber Inspirasi.. ;)

##  Untuk berjaya kita kena dekatkan dengan orang yang dah berjaya, follow rapat-rapat.. Confirm kita pon dapat.. :)

No comments:

Post a Comment