Tuesday, 1 April 2014

Jangan Takut Untuk Berubah


Assalamualaikum..

Happy Wednesday!! 


Hampir setiap tahun kita listkan pelbagai jenis azam or wish list untuk kita lakukan. Persoalannya bagaimana pencapaian kita terhadap azam tersebut? Most of us hanya hangat-hangat tahi ayam sahaja. Memang untuk lakukan perubahan itu memang sukar sebenarnya. Sometimes kita banyak sangat deal dengan orang-orang negative di sekeliling kita sehingga membantutkan proses kita untuk menuju kearah kejayaan.... or you have so many excuses, suami la, anak la.. masa la.. kerja... yadayada... and believe it or not its already 4 -5 years and you are not getting 


ANYWHERE. 

Pernah tak kita dalam situasi macam ni.. mula-mula bila dapat kata-kata ransangan dari orang yang nak membantu kita.. BOLEH BOLEH BOLEH...CONFIRM...CONFIRMM!! Kita seakan-akan mahu jam jam tu juga.. tapi selepas 36 hours... keyakinan kita semakin pudar.. especially bila dah balik rumah... too much thinking... and thinkingg... kaji sana sini... dengar cerita sana sini..lastly kita teragak-agak. Kenapa? Minda kita terlalu lemah. Macam-macam persoalan yang bermain di fikiran.. After that, macam-macam negative yang kita fikirkan sedangkan benda itu hanyalah mainan mimpi..

For me JUST DO IT!! Masa tengah semangat ialah masa untuk kita dapatkan momentum! Dan dalam pada kita nak berjaya, we need that MOMENTUM. Bila kita teragak-agak, momentum pun takada.. last skali tidak terkesan pun dengan apa yang kita lakukan. Sebab tu dulu masa peluang business ini datang pada Jat, Jat memang NEKAD. Walaupun tahu betapa kerdilnya diri ini... setelah sekian lama asyik merungut je gaji tak cukup, berfikir-fikir macamana nak improvekan diri, takkan nak mengharapkan orang lain.. Yang nak berubah, yang nak berjaya adalah kita.. Yes, KITA... bukannya orang lain..




Jat percaya setiap orang itu boleh BERUBAH jika dia MAHU untuk berubah. Tepuk dada tanya diri kita... SAMPAI BILA KITA NAK JADI DALAM KEADAAN MACAM NI? Maybe we can deny it, takpelah.. I dah selesa... I syukur dengan apa yang ada...

But in your heart you are know it is NOT TRUE.





Dan untuk lakukan perubahan itu kita perlu ADAPT to CHANGE..  
Sama juga macam orang bujang terus berkahwin mula-mula tak biasa.. So macam mana nak bagi biasa.. buat selalu!!

Bila dah sampai rasa meluap-luap untuk berubah, JUST DO IT. Kalau kita tunggu lama-lama... nak tunggu bulan jatuh ke riba which is very impossible. If I don't take the first step dulu how am I supposed to know I can be where I am supposed to be today.
Ingat, Syaitan tidak suka orang yang nak menuju kearah positif.. lebih-lebih lagi kaum muslimin. Muhasabah diri kita selalu..


Perubahan mestilah dilakukan secara peringkat by peringkat. Don't expect for overnight success!! Belum apa-apa lagi sibuk tanya bila nak buat tu ni...dapat income banyak RM10k,20k in less than a month.???? Sounds tak logic langsung mesti la setimpal dengan usaha dan ilmu kita ada. We are just a normal human being with a bigger dream. We learn step by steps at a time. 


Confident is a MUST to succeed in the business. Have faith in your abilities!! The must be a reason why God created you... Without a humble but reasonable confidence your own power you cannot be successful or happy! When I started the business, I barely known... kalau google my name tak keluar pun sumpah. People say this business required certain skills, pandai bercakap, ramai kawan etc. I don't have all that. The only thing that I have, I believe in myself. IF other people can do it, why can't I??? Ive been studying 3 years Diploma in Information Technology... So this business takde kaitan langsung dengan Java, C++, Multimedia Design, Dreamweaver yang memerah otak ku... jadi mesti lagi SENANG. Yes indeed!!



Turn from NO into YES!! Bila kita fikirkan MUDAH, mudah lah jadi. Don't complecated your LIFE. Bila nak start business ni jual Premium Beautiful corset, I don't find hard at all. Dalam hati INTERNET KAN ADA! Duhhh... buat je la. Ape susah update update uupppdatee and up to date. Simple. 



Tak pandai takpe. boleh BELAJAR. Remember always be HALF GLASS EMPTY or HALF GLASS FULL mana2 je tapi maksud sama. Sentiasa upgrade diri from time to time. Berpandangan jauh bukan berpandangan SEMPIT. Lakukan terbaik, kita dapat hasil yang terbaik. Jangan expect income duduk rumah RM200k.. not yet honey. Setiap persoalan pasti ADA JAWAPANNYA. Kita beruntung kerana mempunyai sumber rujukan yang cukup kuat iaitu MENTOR kita. You have to work work workkkkk your ass off. Nothing come easy in this world. Nak jadi CEO pun belum tentu, tapi nak jadi CDM senang je focus and buat betul-betul and follow the LEADERS or MENTOR yang dah terbukti jadi. 



Gagal sekali bukan gagal selama-lamanya... Always remember bila  ada kejayaan, mesti ada CABARAN... dan challenges only make you wiser... not failure. It means that u need to upgrade and improve certain areas... and never make that mistake again. 

Jika anda salah seorang yang inginkan perubahan dalam hidup anda, just pm/email or whatsapp me. 


Love,
Nor Hafizah Mahazir,
012-4219244 (whatsapp)
Email : nhafizahmahazir@gmail.com


No comments:

Post a Comment