Info Tambahan Mengenai Kurma - Tamar Cocoa

Firman Allah s.w.t:

“Lalu dengan (air) itu, Kami tumbuhkan untukmu kebun-kebun kurma dan anggur, di sana kamu memperoleh buah-buahan yang banyak dan sebahagian dari (buah-buahan) itu kamu makan.” (Surah Al-Mukminun, ayat 19)
Memakan kurma merupakan satu sunnah Nabi s.a.w. Setiap perbuatan Nabi s.a.w yang diikuti akan mendapat berkat dan ternyata sangat bermanfaat kepada manusia. Kandungannya yang tinggi khasiatnya serta kaya dengan protein atau serat, vitamin A dan C serta zat galian atau mineral seperti  zat besi, kalsium, sodium dan potassium.

·         Protein: 2%
·         Serat: 4%
·         Gula: 50% – 57%

Kulit kurma baik untuk mencegah barah usus besar kerana boleh melawaskan pembuangan air besar. Diriwayatkan dari Aisyah r.a yang menjelaskan kurma mengandungi ubat. Jika sesiapa yang selalu makan kurma akan dihindari dari terkena racun yang dimakan. Dikisahkan sewaktu Maryam melahirkan Nabi Isa a.s di bawah pokok kurma, telah datang malaikat Jibril a.s menyuruh Maryam menggegarkan pohon kurma. Lantas memakannya. Dengan izin Allah, ia memudahkan kelahiran Nabi Isa a.s. Seruan pada umat Islam supaya memakan kurma sebagai menggantikan makanan yang berkolestrol tinggi atau berkarbohidrat tinggi.

Cara pengambilan : Bancuh sepeket Tamar Cocoa(25gm) dgn 250ml air panas. Tambahkan sedikit susu jika suka.

Bagi diri saya, bancuhan sepeket Tamar Cocoa dgn 250ml air panas sudah memadai tanpa pemanis tambahan. Malah minuman ini turut memberi rasa kenyang.
Wakil pengedar di perlukan di seluruh negeri.. Selepas produk MILO di boikot, permintaan Tamar Cocoa melonjak sehingga 200%.. Sebarang tempahan/pertanyaan, sila sms/whatsapp saya di talian 012-4219244 (FIZA)


No comments:

Post a Comment