Tuesday, 4 August 2015

Tips Jutawan.

Assalamualaikum.

Pagi yang indah, sejuk je cuaca.. Kenapa tajuk entry TIPS JUTAWAN? Kalau setiap hari bercakap yang baik-baik, itu adalah satu doa.. Jika selalu bercakap jutawan, mana tahu dengan izin-Nya, kita bakal jadi jutawan? :)

Jom jat nak share kan 1 tips yang jat terjumpa di laman sosial Facebook. Moga manfaat untuk diri sendiri dan kengkawan juga.

Waktu Pagi:
1: Jgn Withdraw Duit Dari Atm
2: Jgn Byr Loan
3: Jgn Byr Hutang

Pagi adalah Utk Kita:
1: Sedeqah
2: Jemput Rezeki Melalui Dhuha
3: Berzikir Dan Selawat

Semua untung bersih@gaji bersih mesti diagihkan ke dlm 6 TABUNG
1. Tabung NEC 55%
Singkatan kpd neccesity @ keperluan.
Semua perbelanjaan rumah, byr sewa, kete, bil.,amik dr tabung NEC ni

2.Tabung FFA 10%
Financial Freedom Account. 
Saving tetap kita. Jgn guna langsung utk tempoh yg pjg.,cth 10 thn. 
Option simpanan utk FFA - 
1. Unit trust 
2. ASB
3. Fixed deposit
4. Tabung Haji
5. Beli gold πŸ‘

6. Simpan dlm tabung kt rumah.


Yg penting kita dh start create passive income utk masa depan kita.

3. LTSS 10%
Long term saving for spending.
Simpanan jangka masa pjg utk dibelanjakan.
Cth. Kumpul utk beli hp, deposit kete.,dll
4- FUN 10%
Duit dr tabung ni br boleh guna utk joli, blanja mkn, reward diri
Tabung 5-EDU 10%
Tabung pendidikan.
Utk siapa?
Utk anak?
Diri sendiri mcm pi motivasi ke coaching ke
πŸ‘‰πŸ‘ˆ

Yee...utk diri sendiri. Sbb yg nk kaya dan berjaya tu kita.
Duit tu guna tuk gi seminar, beli buku dll
Lps ni x de alasan x de duit nk blanja utk tambah ilmu. Korban skit tuk dpt yg lebih besar
Ank akn ada bhgn dia bila kita dah berjaya nnti
Kita slalu pikir ank je...tp x pernah pikir nk majukan diri sendiri dulu

Tabung 6 -5% CHARITY
Gunakan utk sedekah dan derma
Wajib ada
Tabung kebajikan
Tabung tu kita guna tuk bantu org lain

INGATπŸ’₯πŸ’₯
Kita jgn jd perompak kpd bisnes kita sendiri! πŸ˜


...besarkan kapasiti tabung anda..supaya kita boleh masukkan lebih byk rezeki...
Untuk mengelakkan Kebocoran Wang ..
Kita perlu menjadi MONEY MAGNET...
Dengan Kata Lain Duit Yang Berkat...
Banykkan sedekah dan mengeluarkan zakat pendapatan
kebocoran berlaku sbb duit tu bkn hak kita sebenarnya. Byk faktor yg jd penyebbnya

Ada duit je adalah masalah dtg, kete rosak, ank sakit dll
Bermakna duit kurang berkat..,selalu berlaku pd ramai org...
Lps ni chek blik diri kita.
Hubungan dgn manusia, ibubapa, suami, ank2
Ada dendam sesiapa
Ada x maafkan org..
Ada sakitkan hati org
Pikir semula.

Mohon maaf dan memaafkan org adalah perkara yg terbaik 












No comments:

Post a Comment