Tuesday, 4 December 2012

Business : Bebas HUTANG

Salam you alls..

Banyak membe yang tanya I, "Jat u ni relax je yer awal bulan ke tengah bulan ke akhir bulan ke.. you nampak cool jer.. you takde HUTANG ke??" Hmmm.. bohong ler kalau I cakap takde hutang kan.. ye la... Dalam hidup ni HUTANG lah sememangnya merupakan sesuatu yang terpaksa dihadapi oleh kita semua.. Tak kira la usia & status ( tua, muda, berkahwin, bujang ) pastinya hutang memang akan membelenggu kita.. Lagi2 zaman dunia moden ini, hutang memang tak dapat di elakkan.. Berhutang tak ubah seperti membiarkan kehidupan kita menjadi hamba kepadanya.. Kita bekerja separuh mati, bagai nak rak, siang malam buat lagi overtime , ada yang siap cari 2nd job lagi and berhempas pulas semata-mata nak bayar lebih wang kepada pemberi pinjaman..

Pernah tak uolss terfikir cara macam mana nak bebas hutang? Antara hutang-hutang yang biasa kita dengar and confirm setiap orang ada punya..

1. Credit Card - Ada sampai 2,3 tahun nilai hutang dalam kad tak berubah-ubah lagi bertambah nilai ada la.. bayar sikit..swap balik.. pastu bayar sikit.. pastu swap lagi banyak.. kalau 2,3 keping kad?? haa.. cemane tu?
2. Personal Loan - biasanya 5 tahun.. itu kalau satu loan.. tapi kalau 2 loan?? banyak tak nak kena bayar??
3. PTPTN - dah 6 tahun habis belajar, tapi masih berhutang dekat RM20K lagi, padahal bayar tiap2 bulan tak banyak pon.. RM100 - RM200 for at least 10 to 15 years.. pun susah gak nak bayar..
4. Hutang kereta - selalu maksimum 9 tahun, bila ambil kereta HONDA, TOYOTA, ect, ect, padahal kita boleh ambil paling minimum je.. 

They alls tanya lagi, " cemane u control semua tu ye...?? " 
Hmm.. dengan apa lagi BISNESS lerrr... Cuba uols bayangkan macamana nak bayar balik if  kita hanya makan gaji and gaji tiap2 bulan?? if campur dengan husband ( bagi yang berkahwin ).. just RM6K to RM7K, for bujang RM3K je ( engineer dan ke atas je ).. Tak ke pening kepala, cepat la rambut tu beruban sebab fikir mcmana nak bayar balik & fikir nak simpan duit lagi.. lain la bagi yang memang dah kaya raya and berbusiness... no problem for them.. bila berbelanja jer, still duit tu banyak je lagi.. mmm best nye macam tu kan.. enjoy on spending our money tanpa risaukan duit tu nak habis.. Tak habis punya..



Realitinya... banyak peluang yang ada untuk menjana pendapatan sampingan.. Antaranya.. bekerja part time untuk mendapat pendapatan pasif atau anda sendiri menjadi BOS kepada perniagaan anda.. Pilih mana2 yang anda suka..  Bagi yang masih tak percaya lagi lerr.. meh i bagitau Business Premium Beautiful is among the best one for generating EXTRA INCOME.

call/sms/email for appointment

Love,
Nor Hafizah Mahazir,
013-4116265
Top Agent Premium Beautiful | UTARA

2 comments: