Friday, 11 July 2014

Apa itu ECZEMA?


ECZEMA merupakan penyakit kulit yang biasa diamai dikalangan bayi, namun begitu orang dewasa juga tidak dikecuali. Penyakit eczema biasa berlaku dikalangan kanak-kanak berumur antara 2-6 bulan. Salah satu jenis eczema ialah "Atopic Dermatitis".

"Atopic" adalah satu masalah yang akan menyebabkan daya tahan mekanisma pesakit menjadi abnormal dan kemudian mencetus simptom "Oversensitivity". Sungguhpun keadaan akan bertambah baik apabila bayi mencapai umur 6 tahun, kemungkinan masalah kulit eczema berkekalan sehingga dewasa.

Walaupun penyakit ini bukanlah penyakit berjangkit, ia masih merupakan penyakit kompikasi yang sering menyebabkan keresahan dan ketidakselesaan pada pesakit. 
Semua orang ada potensi untuk mengalami eczema,tak kira usia.Tapi yang selalu kita dengar,eczema ni selalu dialami oleh kanak2. Selalunya orang yang mengalami eczema ni mempunyai sejarah keluarga yang memang ada eczema or sejarah keluarga yang mengidap asma or hay fever. Dan eczema juga dipercayai selalunya dialami oleh orang yang  ada alahan terhadap makanan, asthma and allergic rhinitis.

=================
GEJALA ECZEMA
=================
Acute Eczema 
"Erythema", kulit berasa panas, bergejolak dan gatal, keradangan. 
"Papules", pembentukan tompok-tompok merah
 Eczema Kronik 
Kulit mejadi kering, berair dan bersisik. 
Kulit menebal, menjadi kasar dan berkedut.

 ======================
PUNCA - PUNCA ECZEMA 
======================

Hingga kini, punca sebenar eczema masih belum dikenalpasti dengan sepenuhnya. Terdapat beberapa faktor dalaman dan luaran yang mencetuskan eczema seperti berikut:

Faktor-faktor Dalaman (Fizikal)
  • Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis. 
  • Perubahan emosi yang ketara seperti keresahan dan stres.
  • Pemakanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
Faktor-faktor Luaran (Persekitaran)
  • Bahan-bahan iritasi: Asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
  • Alahan (Allergens): Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci, kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan dan hama habuk rumah (house dust mites).

==========================
RAWATAN UNTUK ECZEMA
==========================
  • Mandi setiap hari dengan produk mandian yang lembut dan merawat kulit kering
  • Gunakan pelembap pada kulit
  • Sapu ubat sapu yang mengandungi steroid atau ubat sapu penghalang calcineurin
  • Sapu antibiotik
  • Penggunaan sedatif antihistamin
  • Sabun Marine Essence Beauty Bar

============================================
TESTIMONI ECZEMA GUNA MARINE ESSENCE BEAUTY BAR
============================================




=======================================
TIPS UNTUK IBU-IBU YANG ADA ANAK ECZEMA
=======================================

a) Memula setting mind supaya berfikiran positif dan anggap keadaan tu boleh dikawal dan bukan selama-lamanya. bila mak positif, baru husband pun positif.
 
b) Jangan biarkan melarat. Bawa anak jumpa pakar kulit untuk dapatkan jenis ubat/krim yg serasi dengan anak.
 
c) Elakkan anak daripada menggaru kawasan Eczema.  Pastikan kawasan terkena eczema lembab, jgn biar kering. Alihkan perhatian bayi dengan agah2 dia, cakap dgn dia, jgn bg dia garu. jika perlu, pegang tangan dia. (believe me, baby tak suka tangan dipegang). Jika baby menangis, jgn marah dia, ingat, baby rasa tak selesa.kesian kat dia. Nak cakap takleh, nangis jela..
 
d) Boleh cuba gunakan produk seperti Marine Essence Beauty Bar kerana ia berasaskan sumber semula jadi/ berubat. Jangan main hentam jer. Leh try n error, tapi kene perhati kesannya pada bayi. Sekang banyak produk yg dibuat khas utk baby eczema.
 
e) Jika bayi menyusu badan, Si ibu kawal pemakanan, elakkan makanan laut, kekacang dan makanan gatal yg lain.Dan elakkan makanan tersebut kene pada kulit bayi. Nanti ayahnya makan udang, pegang udang, pastu pegang pipi bayi. nescaya, naik merah la....
 
f) Bekalkan gak krim/ubat/ produk yg sama yang serasi dengan bayi ke pengasuh/taska.  Pesan dan explain keadaan bayi pada mereka.
 
g) Bagi kulit yg kene eczema, tak yah la sapu bedak ke, losyen baby ke, memadai sapu krim yg sesuai dengan mereka.
 
h) Lastly, berfikiran positif, positif, positif. Kat luar sana lebih ramai lg yg Eczemanye kronik.



No comments:

Post a Comment