9 Fakta Menarik Legoland Malaysia


Fakta Menarik Legoland Malaysia

Legoland Malaysia yang terletak di Nusajaya kini dalam peringkat percubaan tahap akhir sebelum dibuka sepenuhnya kepada umum pada 15 September nanti..

Sebanyak 15,000 struktur model dibuat daripada kira-kira 30 juta keping Lego dan lebih 40 permainan, pertunjukan dan tarikan interaktif akan menjadi ciri utama Taman Tema Legoland Malaysia ( Legoland Malaysia Theme Park ).

Berikut adalah beberapa fakta menarik tentang taman tema ini.

1. Sebuah taman tema yang dibina berdasarkan rangkaian permainan binaan Lego yang terkenal.
2. Merupakan taman tema Legoland keenam di dunia dan pertama di Benua Asia. Terletak di Nusajaya, Iskandar Malaysia
3. Dibangunkan oleh Themed Attractions and Resorts dan Iskandar Investment bernilai RM720 juta.
4. Mempunyai 7 kawasan bertema iaitu The Beginnig, Lego Kingdom, Imagination, Land of Adventure, Miniland, Lego City, dan Lego Technic.
5. Terdapat lebih 3,500 tempat kereta disediakan
6. Meliputi kawasan seluas 70 ekar ( 280,000 meter persegi )
7. Ia akan menjadi pusat tumpuan kepada kompleks bersepadu seluas 5,500,000 kaki persegi ( 510,000meter persegi ) di kawasan Industri Nusa Cemerlang, antara rantau ekonomi Iskandar Malaysia yang terdiri daripada pusat gaya hidup runcit, pejabat, hotel, pangsapuri, perkhidmatan dan unit-unit kediaman.
8. Legoland Malaysia mensasarkan 1.5 juta pelawat semasa pembukaannya nanti.
9. Terdapat 40 permainan interaktif, persembahan dan tarikan termasuk Main Theme Park, 4D Theater, Kids Driving School, Legoland Hotel, Lifestyle Mall dan macam-macam lagi..

** Pas masuk tahunan boleh didapati secara online melalui laman web mereka di www.legoland.com.my dengan potongan 30% iaitu RM245 untuk dewasa, RM180 untuk kanak-kanak bawah 11 tahun.. Manakala harga tiket untuk satu hari ialah RM140 untuk dewasa, RM110 untuk kanak-kanak dan warga emas.Roller Coaster

Piano Sensor

Mini Lego Ship

Mini Land Dataran Johor..

No comments:

Post a Comment