Thursday, 31 October 2013

Motivasi | 31 Oktober 2013

ADAKAH PERJUANGAN KITA SUDAH BERAKHIR?




Ramai dari kita telah pernah gagal dalam berbagai bidang sehingga ada yang takut untuk meneruskan perjuangan. Kita mungkin merasa bahawa diri kita tidak mempunyai kemampuan, kita juga mungkin akan mula curiga dengan peluang yang ditawarkan. 

Tetapi yang lebih penting, kita mungkin tidak akan mencuba lagi. Selagi kita telah mengalah, kita akan terus hidup dalam skop hidup yang terbantut. Kita mula menolak peluang, kita juga akan memberi alasan untuk menarik diri bila diri kita berhadapan dengan kegagalan.

Jangan bersedih! Muhasabah diri..fikirkan mengapa kita gagal?. Pengalaman saya..Tuhan tidak akan memberi sesuatu yang di luar keupayaan seeorang. Kerana mungkin ianya akan membalakan diri kita sendiri.

Pada hakikatnya diri kita boleh menyelamat diri sendiri dengan terus berjuang biarpun kita gagal pada permulaan. Kesungguhan untuk belajar dari kesilapan dan kegagalan adalah suatu kemuliaan. Kita menjadi lebih matang dan dapat memikul tugas yang lebih berat kelak.

Apabila dalam kegagalan, saya selalu memikirkan kaedah untuk memotivasikan diri :

1) Yang terbaik akan datang
Tuhan tidak akan turunkan kekayaan kepada insan yang gagal mengharungi cabaran. Jika kita mulah mengalah bila berhadapan dengan masalah dan cabaran, kita akan hilang berbagai peluang.

2) Terima kasih pada semua kesilapan anda
Setiap kegagalan mempunyai ilmu yang tersirat. Semakin banyak kegagalan, semakin kita mampu memikul tugas yang lebih besar. Ini kerana kegagalan memberi panduan hidup yang paling berharga.

3) Mencari peluang di sebalik kegagalan
Setiap keburukan juga membawa bersama kebaikan yang sejajar. Kita perlu bijak mengatur hidup agar dapat menimpa kebaikan tersebut.

Insan yang mempunyai kesungguhan untuk meneruskan perjuangan pasti akan mencapai harapan dan impiannya.

Sahabatku, kita harus lebih fokus, ligatkan pemikiran dan lipatgandakan strategi.

INGAT...Genggam bara api, biar sampai jadi arang!




Love,
Nor Hafizah Mahazir,
012-4219244 (whatsapp/wechat)
nhafizahmahazir@gmail.com





Sunday, 27 October 2013

Aktiviti | Kelas Blog.

Assalamualaikum.. 

Ahad yang lalu Jat cuti, so ada masa untuk 'turunkan' ilmu kepada rakan kongsi.. Kelas ni dikenali sebagai Kelas Blog.. If kat luar, uols nak belajar kelas blog pon dah beratus.. Itu pon hanya beberapa jam.. But in this business, everything will be guided.. Yang tak reti, boleh jadi mahir..

Before Jat gerak ke Kulim, settlekan apa yang perlu..Pos kan barang-barang customer.. Demand Mineral Coffee,  Marrine Essence Beauty Bar, Body Wash Marrine Essence, Hair Syampoo Marrine Essence sangat la tinggi.. Boleh dikatakan hampir setiap hari order masuk.. Sampaikan orang yang kerja kat pejabat pos dah kenal.. Sana ada keje kosong bang? hehe


Kak Siti dan Nadia adalah pelajar baru yang mengenali dunia blogging.. Jat memang dah pernah ada blog before join bisnes ni.. Tapi blog Jat masa tu merapu je.. Tiada manfaat apa-apa pon. Cuma sekadar isi kosong je.. Bila berada di bawah naungan GLAM ni baru tahu rupanya dari blog je dah boleh generate more income.. Best!!


Fokus itu penting untuk menimba ilmu.. Masing-masing bertungkus lumus untuk jadikan top ranking utara kat Google.. Mampukah? Hahaha...


Introducing our protege from Kulim, Siti Norizam Ishak & Siti Nadiah Ahmad.. Nadia ni nampak je pemalu tapi berjiwa besar.. Dia bekerja sendiri dengan keluarga.. Kiranya family business di Kulim tapi still ambil peluang bisnes dengan GLAM.. 


Kalau uols berminat nak tahu macamana kami generate income melalui social media marketing, contact me for today.. Sama-sama lah kita berubah kehidupan ke arah yang lebih baik.. 


Love,
Norhafizah Mahazir,
012-4219244 (whatsapp/wechat)
nhafizahmahazir.com


Saturday, 26 October 2013

Happy Birthday to Cik Jat

Assalamualaikum..

Terasa jari kecil di panggil untuk menaip entry kedua sempena my birthday.. Betapa bermaknanya hari jadi pada tahun ni.. Dua kali celebrate dengan penuh kejutan dan superb! Thanks semua.. Itu pon Jat terpaksa menolak jemputan my mentor malam tu.. Nak celebrate makan kek sama-sama.. sobsobsob.. Apakan daya, tak sempat nak attend semua.. Rasa macam artis tak?haha!


Actually tak tahu pon yang Jat boleh dapat kek lagi.. Asalnya nak keluar makan je.. Sembang punya sembang, gelak punya gelak... Tetiba dia cakap, tengok belakang jap.. Ada barang untuk awak la.. Hati berbunga jugak la sebab apa benda la kan.. Wanita mana tak suka kalau dapat ole-ole ke, hadiah ke kan.. haha! Sekali tengok ada kek.. Haish... biar betik dia ni.. Wahaaa... Dah gelak-gelak keriangan seperti kanak-kanak yang baru dapat mainan je.. haha! Tak terucap tau.. 



Dah la kek lawa, warna-warni bagai.. Cantik pulak tu.. Actually memang dah lama teringin nak makan rainbow cake ni tapi tak pernah cakap pon.. Tapi in my birthday, dapat pulak... Memang wa sayang lu la! hehe.. Pandai pulak dok buat surprise-surprise kan.. Macam tak percaya... ;)

Rasa sayang nak makan kek cantik-cantik ni.. Kek ni last minit punya request.. Nasib baik la kawan dia nak buat kan.. Kawan punya pasal..hehe! Uols boleh tempah kek cantik dan sedap ni kat Kulimcupcake.. ;)


Rasa macam mimpi tapi realiti.. Celebrate tepi pantai.. Tengok laut, sambil makan kek.. Orang lalu-lalang tengok je..haha! 


And the best thing, surprise present.. Haish la.. Bersyukur sangat.. Actually Jat bukan pandai sangat nak memilih handbag ni.. Asal nampak yang berkenan di mata, beli je.. Tapi mujurlah ada orang yang boleh bagi pandangan semua kan.. Terasa malu pulak kan.. Nama je wanita.. haha! Tengok tu, lawa kan.. Jat pon berkenan terus.. Dalam hati cakap, eh, dia ni pulak yang pandai pilih dari aku... :)


Taraaa... Sesuai ke tak? Handbag ni ada 2 function.. Satu boleh bawa guna tali pendek.. Sesuai untuk event, seminar, kenduri, raya.. Yang kedua, boleh guna tali panjang.. Santai gituww...

Apa pon, Jat terharu sangat sebab masih ada yang menyayangi diri ini... :)

Love,
Nor Hafizah Mahazir

Friday, 25 October 2013

Happy Birthday Sweet-25

Assalamualaikum..

25 Oktober 1988 - 25 Oktober 2013, pukul 10.25malam genap cukup 25 tahun aku dibesarkan.. Umur je besar ye, tuan badan tak besar-besar..hehe! Alhamdulillah, harijadi tahun ni jatuh pada hari Jumaat yang penuh kesyukuran & barakah... Penghulu segala hari.. 

Malam 24hb dah dapat mesej & calling from my friend.. Tidur malam pon dah senyum-senyum.. Masih ingat lagi kalian padaku.. achewahhh! Pagi sebelum datang kerja, dpt pelukan & ciuman dari mak.. Mak cakap "Selamat Hari Lahir, dah besar anak mak.." Ok sayu sangat.. Love u mak!


Sampai ofis, atas meja ada hadiah.. Surprise for me! Hadiah ni rakan sekerja yang bagi.. Tidak kira usia & bangsa.. Thanks you Atie.. Jasamu ku kenang.. :)

Tak kurang juga, Jat dapat ucapan dari Facebook & Instagram.. Hampir 200 ucapan! Woweeee... Awesomazing uols.. Jat hargai sangat-sangat.. Ni antara beberapa ucapan.. Nak share semua tak muat.. :P












Terharu dengan semua ucapan :') 

Lepas kerja, besties friend celebrate surprise party! Seriously memang menjadi kan u punya surprise.. Tahun lepas celebrate dekat Monrods, Kulim.. This year dekat Kg Pelet, Penanti.. Jat memang tahu dia ajak keluar makan.. Tapi takde la sampai surprise macamni kan.. First time celebrate dekat dengan swimming pool.. Romantik gituww :)


Setia menunggu apa yang bakal terjadi.. hoho!


Nice view right? Terasa romantik & tenang je ;)


Menu pilihan Nasi Beriani Ayam + Jus Tembikai..


Thanks Inas sebab buat kad yang comel ituww & gift cheese tart yg sedap!


Happy Birthday to me! 


Chocolate Cake! Masa ni tengah layan makan-makan, sembang-sembang.. Pastu dengar alunan lagu nyanyi "Happy Birthday".. Then, datang la waiter bawa kek.. Wahhh.... Seriously rasa nak nangis, terharu, sebak.. Tak tahu nak cakap macamana... 




Mastermind! 


U make me happy day by day.. Thanks friend!




"The rain may be falling hard outside,
But your smile makes it all alright.
I'm so glad that you're my friend.
I know our friendship will never end."
 

Ini cerita pertama.. Continue for next chapter.. ;) Apa pon Jat bersyukur sangat sebab Allah kurniakan sahabat yang baik.. Jat kenal Inas & Amer lebih kurang 3 tahun je.. Mereka lah kawan Jat kenal masa duduk di Kulim.. Tapi keakraban tapi tak mengira tahun.. Hanya Allah yang membalas jasa baik kalian.. 

Love,
Jat
25/10/2013

Tuesday, 15 October 2013

Salam Aidiladha

Assalamualaikum semua...

Di sini Jat ingin mengucapkan "Salam AidilAdha" buat semua yang mengenali diri ini tidak kira di mana anda berada.. :)

Sehari sebelum menjelang hari raya, Jat berpuasa Arafah bersama-sama keluarga.. Alhamdulillah peluang sekali setahun itu datang, tak di sia-sia kan.. 


MANFAAT BERPUASA


Dalam pandangan perubatan lama, puasa adalah salah satu usaha merawat penyakit. Ia bukan bermakna tidak makan langsung, tetapi makan dengan kuantiti sedikit, makan pada masa tertentu dan makan makanan yang berkhasiat saja..


Jika kita betul-betul menghayati definisi Puasa Terbaik, iaitu makan secara bersederhana, makan makanan yang terbaik dan makan ketika berbuka, insya ALLAH kita mendapat manfaat besar dari puasa.
Bagi yang mempunyai sakit kronik, seperti pesakit kanser, gout, darah tinggi, kolestrole dan diabetes, banyakkanlah berbuasa...


Berdoalah :')

Tuan tanah :)


Menu wajib.. Ketupat + rendang tok

 Nasi impit + air orange 

Pertama kali raya terasa kekurangannya.. Raya tanpa adik :'(

Selepas sembahyang raya, kami sekeluarga pergi menziarahi pusara nya.. Al-fatihah, semoga arwah tenang di sana.. Ameen... Semoga dapat berjumpa di sana kelak...


Love, 
Nor Hafizah Mahazir




Sunday, 13 October 2013

High Demand Marrine Essence Beauty Bar





Pernah tengok sabun ini?

Ada yang panggil "Sabun Herba", ada yang panggil "Sabun Ajaib", ada yang panggil "Sabun Cerah Ketiak", ada yang panggil "Sabun Hijau" dan ada yang panggil "Sabun Wangi"...

Tak kisah la apa pon namanya, sabun ni memang HIGH DEMAND PRODUCT!!

Kenapa Jat cakap macamtu?

Because sabun ni always ready stock & bila je dapat stok, tak sampai 3 4 hari mesti dah sold out.. Terkadang tu sampaikan ambil stok lebih konon-konon nak buat stok tapi sama jugak.. Buka order kat Facebook, Instagram, tunggu je beberapa minit, mesej akan masuk...

That's why Jat perlukan business partner or agent di serata Malaysia untuk penuhi demand sabun ini..

Now, Jat ada partner di Kedah, Sarawak, Kuala Lumpur, Pahang, & Perlis.. Sampaikan terkadang di HQ pon sold out.... WAHHHHHHH!!!!



Sabun ini terdapat dalam bentuk bar.. Sangat-sangat wangi...



Sabun ni ada jenis Body Wash & Hair Syampoo.. Kuantiti 250ml..


Dan juga dalam bentuk botol.. Ini jenis liquid.. Mudah untuk bawa travel.. 



Boleh sms/whatsapp/wechat Jat if interested to be my team..

I will guide you how to sold this awesome soap!!

Nor Hafizah Mahazir
012-4219244 ( whatsapp/wechat )
nhafizahmahazir@gmail.com


Thursday, 10 October 2013

NEW Premium Beautiful

Announcement! Announcement! Tak lama lagi company akan lancarkan set Premium Beautiful TERBARU pada 9 November 2013 ni.. Set ini dikenali sebagai PREMIUM BEAUTIFUL ELEGANCE..


Ciri-ciri set yang baru ni:-

  • Warna yang menarik
  • Fabrik yang lebih lembut
  • Design yang lebih cantik
  • Fabrik lace di tukar kepada embroidery lace. Corak lace yang lebih anggun.
  • Semua benefit sama seperti fast reposition, FIR, body reshaping still sama.


Set Premium Beautiful yang sedia ada ( berwarna hitam ) dikenali sebagai PREMIUM BEAUTIFUL CLASSIC.

So sempena Premium Beautiful yang baru nak launching, Jat nak buat promosi untuk Premium Beautiful Classic.. Dapatkan harga promo harini jugak..



Untuk harga promosi anda boleh terus hubungi Jat..

Nor Hafizah Mahazir
012-4219244 (wechat/whatsapp)
nhafizahmahazir@gmail.com



Wednesday, 2 October 2013

Simpanan | SAVING


SIMPANAN or SAVING ?


Berapa ramai antara kita harini yang memang ada saving 5% daripada gaji kita? Jat percaya tak ramai pun yang sedar akan kepentingan simpanan ini atau buat-buat tak sedar atau pon memang tak mampu nak buat saving.. 

Dan ada juga segelintir di antara kita yang menggunakan Credit Card yang menjadi solution untuk sebarang kecemasan.. Ramai jga yang suka buat keputusan singkat dengan membuat pinjaman persendirian untuk larikan diri daripada masalah.. 

Jat pernah terjumpa satu kes dimana seorang cikgu terpaksa membuat pinjaman RHB easy untuk membeli susu, pampers, bayar duit mengasuh anak dan  belanja seharian walaupon hanya RM4,000... Hampir menitis air mata ini, sebak..

Tapi tahu tak kita,  kesan daripada pinjaman sebegini.. True story sampai ada yang bekerja lebih pada 10 tahun dan tidak mampu nak memiliki rumah sendiri walaupun anak sudah 3 orang.. Kenapa? sebab hutang terlalu banyak..

Dengan pengalaman-pengalaman sebegini lah yang membuatkan Jat buka mata, buka hati, terima peluang yang mereka hulurkan.. Bila habis je study, hutang pertama dah pun ada.. PTPTN! Bila 2 tahun pertama bekerja, hanya mampu memiliki sebuah motosikal untuk berulang-alik pergi kerja, balik kampung... Jat bekerja di sektor swasta.. Bukan mudah untuk membeli kereta.. Memerlukan penjamin, dan sekarang bukan senang untuk dapat penjamin even family terdekat sekalipun.. Susah sangat-sangat... Gaji bulanan pon tak mencukupi bila perlu dibahagikan kepada beberapa cabang...

Jat selalu berdoa moga Allah murahkan rezeki kami sekeluarga.. Dalam fikiran Jat hanya untuk diri sendiri & family... Itulah harta Jat yang paling berharga.. Biarlah mak abah dah bersusah payah dahulu, sekarang tiba masanya Jat berusaha untuk mereka pula.. 

Dan paling Jat risau adalah SAVING.. Bila hutang dan tanggungan makin bertambah, kita akan cepat kusut dan tak happy.. Jat bersyukur sangat-sangat sebab Allah dorongkan hati Jat untuk menceburi  business sekarang..  Walau sebelum ini tak pernah terfikir akan TERJERUMUS dalam bidang ini, tapi satu yang Jat akui, inilah antara desicion yang terbaik yang pernah Jat buat..

Saving makin meningkat, dapat membeli kereta tanpa penjamin (orang lain rasa biasa tapi Jat rasa happy..Berusaha atas nama sendiri), dapat bahagiakan orang tua kami sementara mereka masih ada, dapat membeli apa yang dihajati.. Hajat selepas ini ialah KAHWIN :) InsyaAllah...

Bagilah peluang pada diri kita untuk lakukan perubahan.. Tiada istilah terlewat kalau kita bertindak sekarang.. Hanya ada dua perkara yang pasti akan berlaku bila kita sama-sama menceburi bisnes ini..

1) Kita BERJAYA mencapai pangkat TERTINGGI dalam business ni dan menggenggam RM50,000 angka sebulan.. Ramai dah buktikannya

atau

2) Kita TAK BERJAYA tapi CONFIRM kita akan dapat balik modal pelaburan dengan TERJUALNYA set-set kita.. Kami di GLAM ada kaedah terbaik & tercepat untuk habiskan set-set anda..


Apa yang perlu ditakuti  atau risau? Business ini di antara yang paling rendah risiko, kenapa?


1) Syarikat yang terjamin kukuh dimana lebih dari 21 tahun ditubuhkan.

2) Produk yang mendapat pelbagai pengiktirafan Hot Selling di pasaran.

3) Marketing Plan yang sangat senang untuk diikuti dan duplicate oleh semua orang.

4) Kami GLAM merupakan group terkukuh dan Pioneer dalam Online Social Media dengan pelbagai bukti.

5) Kami satu-satunya group yang mempunyai AKADEMI sendiri khusus untuk melatih kita semua. 

6) Business yang ber MENTOR  & semuanya di ajar & di guide sehingga anda berjaya.


Anda belum terlewat.. Walau sesibuk atau sesusah mana pekerjaan anda sekarang, kami ada jalan penyelesaian..

Jom sertai kami di GLAMpreneurs & The Diamond Circle..


Norhafizah Mahazir
012-4219244 ( wechat@whatsapp )
nhafizahmahazir@gmail.com